Dolar ne kadar oldu? (31.01.2020)

Kur hafta başında 5.95 civarında dar bantta bir seyir izledikten sonra yönünü yukarı çevirdi.

DOLAR

EURO

ALTIN

WHO dün küresel bir acil durum ilan etse de Çin’in şimdiye kadar salgına karşı aldığı eylemlerin işe yarayacağını düşündüğünü açıkladı.

Dün %2.5’e yakın gerileyen petrol fiyatları bugün ise %2’ye yakın değer kazandı. Ancak petrol fiyatındaki düşüş Ocak ayının ilk haftasına kıyasla halen 10 doların üzerinde. 8 Ocak’ta 71.75 dolar olan brent tipi ham petrol bu sabah itbarıyla %2 yükselişe karşın halen 60 doların altında.

Petrol fiyatlarındaki düşüş genel olarak gelişmekte olan ülkeler genelinde sadece Türkiye için olumlu, diğer ülkeler için ise olumsuz bir fiyatlama anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERDSÖ, Corona virüsü için uluslararası acil durum ilan ettiDSÖ, Corona virüsü için uluslararası acil durum ilan etti

Piyasalarda dün TCMB’nin enflasyon raporundaki mesajları takip edildi. Bugün ise yoğun veri gündemi ardından S&P’nin olası not değerlendirmeleri izlenecek.

TCMB’nin mesajları son PPK’da olduğu üzere faiz indirimlerinin büyük bölümünün tamamlandığı bundan sonra daha sınırlı adımlar görüleceği beklentisini teyit etti ve TL’ye yeni bir hareketlilik getirmedi.

TCMB Başkanı Murat Uysal enflasyonun ilk çeyrekte şu anki (%11.8) seviyelerinde kalabileceğini; ikinci çeyrekten itibaren düşmeye başlayarak, yıl sonuna doğru 2020 için %8.2’de sabit tutulan enflasyon tahminine doğru kademeli düşüş beklediklerini söyledi.

İLGİLİ HABERVirüs altın fiyatlarını da etkiledi! Gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar?Virüs altın fiyatlarını da etkiledi! Gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar?

GÖÇ BASKISI DEVAM EDİYOR

Suriye’nin İdlib vilayetinden Türkiye’ye yönelik artan göç baskısı ve buna Türkiye’nin tepkisi piyasada yakından takip ediliyor.

TL’deki baskıya karşın tahvil, CDS, eurobond piyasalarında daha iyimser bir seyir gözleniyor. TCMB’nin dün açıkladığı üzere tahvil portföyünü 19 milyar TL’den bilançonun %5’ine yani yaklaşık 32-33 milyar TL’ye çıkaracak olması ve Hazine’nin uzun süredir uzun vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç etmemesi süreci destekler nitelikte.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 240 baz puanın da altını test etmiş durumda. Ekim ayında 410 puanı aşan CDS’lerdeki bu düşüş aynı zamanda 20 ayın en iyi risk iştahına da işaret ediyor. Son günlerde piyasada yaşanan satış baskısına karşın CSD’ler nispeten yatay.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi son bir yılda 10 puan gerilemiş durumda. Mayıs 2019’da %21 seviyesindeki bileşik getiri dün %10.09 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2017 son çeyrekte görülmüştü.

Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi ise dün son işlemde %9.96 seviyesinde. Bankacılar gösterge 2 yıllık tahvilde kısa sürede tek haneli seviyelerin görülebileceğini belirtiyordu. Dün son işlem tek haneden geçti. Gösterge 2 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2016 yılı son aylarında görülmüştü. (REUTERS)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir