Süt üreticileri inekleri kesime gönderiyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, süt üreticilerine destek ödemelerine başladıklarını önceki gün müjde gibi açıkladı. Pakdemirli, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Üreticimizin yüzünü güldürmek için gece gündüz çalışıyoruz. Çiğ süt desteği kapsamında ikinci 3 ay için 256 bin 571 üreticimize 194 milyon liralık destek ödemesine başlıyoruz. Böylece 6 ayda 463 milyon lira ödemiş olacağız” dedi.

Ancak süt üreticilerinin yüzü hiç de Pakdemirli’nin anlattığı gibi gülmüyor. Ulusal Süt Konseyi, temmuz ayında çiğ sütün litre fiyatını 1.70 TL olarak açıkladı ancak daha sonra “soğutulmuş” ibaresini koyarak litre başına 20 kuruşluk desteğin çoğunluğunu üreticiye değil süt toplayıcısına verdi. Dolayısıyla üreticiye litre başına (şehre göre değişiyor) 1.50-1.55 TL’lik bir fiyat kaldı. Son bir yılda yem fiyatları yüzde 53.5 arttığı halde çiğ süt fiyatına yüzde 21.4 zam yapılması süt üreticilerini isyan ettirdi. Üreticilerin çoğu ineklerini kesime göndermeye başladı.

eee

FİYAT 2 TL OLMALI

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) ve Feyz Süt Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı bize 2019’a kadar sabredin diyor ama bizim bu maliyetleri kaldıracak gücümüz kalmadı. Yem ham maddesinin yüzde 50’sini yurt dışından temin etmek zorunda olan süt hayvancılığı zaten tatmin eden fiyatlardan sütünü satamadığı gibi TL’deki değer kaybı sonrasında hızlı bir yıkım sürecine girdi” dedi. Bakanlığın belirlediği süt fiyatı paritesinin 1 kilo yem ile 1.3 çarpanı olduğunu vurgulayan Solakoğlu, “Yani sütün fiyatı 1.70 TL değil 2.02 TL olmalıdır. Avrupa’da da güncel fiyat 2.20 TL civarında. Türkiye yanlış hayvancılık stratejileri sebebi ile şu anda kestirdiği anaç hayvanları yerine koymak için yine ithalata başvurmak zorunda kalacak” diye konuştu.

İTHALAT FİYATI ARTIRIR

TL’nin yılbaşından bu yana yüzde 46 değer kaybetmesine mazot fiyatlarındaki artışın eklenmesiyle yem ve ambalaj fiyatlarına gelen zamların süt üretimini ve tüketimini vurduğunu belirten Solakoğlu şöyle konuştu:

“Bu silsileyi durdurmak ancak üretimi artırırsak çözülür. Yem girdilerinde ülkemizde üretilemeyecek bir ürün yok; sadece çiftçi ekmiyor. Neden ekmediğini araştırmak yerine kolaya kaçıp ithalata yönelirsek ileride halkın daha da pahalıya süt ve süt ürünü tüketmek zorunda kalacağı açık.”

SÜT ÜRETİMİ YÜZDE 20 AZALDI

Eskişehir İli Mahmudiye, Çifteler, Han İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Güner Özer, Ulusal Süt Konseyi’nin süt üreticisini kandırdığını belirterek, “Litre fiyatını 1.70 TL açıkladılar ancak ‘soğutulmuş’ ibaresini ekleyerek desteğin çoğunu bize değil toplayıcıya verdiler. Başta litrede 12 kuruş olarak açıkladıkları desteği 9 kuruşa düşürdüler. Şimdi büyük zincir marketler onların dediklerini baz alıyor, bizim fiyatımızı kabul etmiyor” dedi. Son bir ayda bölgede toplanan süt miktarının yüzde 20 düştüğünü belirten Özer, “Yine olan üreticiye oldu. Dayanabilen dayanacak. Dayanamayan ineğini kesime gönderecek. Biz de bu yüzden Mahmudiye, Çifteler ve Han ilçelerindeki üreticiler olarak birleşerek birlik kurup üretime başladık” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir