Altın barış müzakereleri öncesi eridi
Altın, yüksek seyreden enerji fiyatları ve güçlenen dolar endeksi karşısında düşüşe geçti. Piyasalar ise bugün yapılması beklenen olası ABD-İran müzakerelerine odaklandı.
Spot altın bu sabah 08:15 itibarıyla yüzde 0,6 düşüşle 4789 dolar seviyesine geriledi.
Gram altın yüzde 0,6 düşüşle 6912 TL seviyesinde.
Gümüş ise yüzde 0,8 düşüşle 79,08 dolardan işlem görüyor.
Hafta sonu İran Hürmüz Boğazı’ndaki ablukayı kaldırmış, ancak ABD’nin geri adım atmaması üzerine İran yeniden Hürmüz Boğazı’nı kapatmıştı.
Dünya petrol ticaretinin önemli rotalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalması enerji fiyatlarını yükseltti. Artan enerji fiyatları ve yükselen dolar endeksi ile altın fiyatları düne düşüşle başladı.
İran ile ABD arasındaki ateşkes ise bugün sona eriyor. Piyasalar ABD ile İran arasındaki olası bir görüşmeye odaklanmış durumda. İran öncesinde Pakistan’da yapılacak barış müzakerelerine katılmayacaklarını açıklamıştı. Ancak bazı İranlı yetkililer müzakereler konusunda bugün olumlu sinyaller verdi.
Altın fiyatları şubat ayından bu yana yüzde 8 değer kaybetti. Uzmanlar enerji fiyatlarının yüksek kalmasının enflasyonist baskı yarattığını ifade ediyor. ABD Merkez Bankası Fed’in ise bu enflasyonist baskı karşısında bu yıl faiz indirimi yapma olasılığının azaldığı belirtiliyor.

