Kabaran enerji faturası kaçağı körükleyecek

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu’nun hazırladığı “Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları ve Zamları İnceleme Raporu”, vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturasının bu kış çok ağır olacağını ortaya koydu. Yılbaşından ekim ayına kadar meskenlerdeki elektrik fiyat artışının yüzde 45, doğalgaz artışının ise yüzde 29.52 olduğunun hatırlatıldığı raporda, Ankara’da 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik ve doğalgaz faturasının 284 TL’ye çıktığı belirtildi. Bu tutarın bin 603 TL olan asgari ücretin yüzde 17.7’si olduğu ifade edilen raporda, “Doğalgaz faturasını ödeyecek para bulamayan ailelerin kışın soğukta çaresiz kalması söz konusu” denildi.

GELİR DÜŞÜK KALDI

Fatura yükünün hem vatandaş hem de sanayici için ağırlaştığının vurgulandığı raporda, kaçak kullanım oranının artabileceği kaydedildi. Raporda, konu ile ilgili şu uyarılar yer aldı: “Doğalgazda kaçak kullanım teknik olarak çok güç, nerede ise imkansızdır. Çok ciddi oranda artan ve daha da artacak olan doğalgaz ve elektrik faturalarını ödeyemeyen bireysel tüketicilerin yanı sıra, işleri kötü giden ticari ve sınai kuruluşların da kaçak elektrik kullanımına yönelmeleri olasıdır.”

Raporu değerlendiren Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, son bir yıl içinde tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) artışın yüzde 24.52, üretici fiyatlarındaki (ÜFE) artışın ise yüzde 46.15 olduğunu hatırlatarak, “ÜFE’nin bu denli yüksek olmasının önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına olumsuz etkide bulunacağı bilinmektedir. Çalışanların ve emeklilerin ücret ve maaş artışlarının, döviz, ÜFE, TÜFE, elektrik, doğalgaz fiyat artışlarının çok gerisinde olduğu da açık bir gerçekliktir. Kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşları, asgari ücret ve işçi ücretleri yüzde 30-35 enflasyon oranı dikkate alınarak, en az yüzde 40 artırılmalı, asgari geçim indirim tutarı asgari ücrete eşitlenmeli ve tüm maaş ve ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümü vergi dışı kalmalıdır.”

basliksiz-1

“Yoksullara enerji desteği verilmeli”

Vatandaşın artan enerji faturası altında ezilmemesi için devletin harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Yunus Yener, doğalgaz ve elektrikteki yüzde 18 KDV’nin düşürülmesi gerektiğini belirtti. TRT payının da kaldırılması gerektiğini söyleyen Yener, “Az gelirliye sübvansiyon, enerji yoksunlarına ise bedelsiz verilmeli” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir