İş Bankası krizine çözüm önerisi
Prof. Dr. Çevik, Siyasi Partiler Kanunu’nun siyasi partilerin bankalara ortak olmasına izin vermediğini ancak bu sorunun çözümü için yasa çıkarmaya gerek olmadığını söyledi. 2001 krizinin ardından Bankacılık Kanunu’nun sil baştan yapılması sırasında Atatürk hisseleriyle ilgili bir istisna maddesinin kanuna konulmamış olmasının sorunu bugünlere kadar getirdiğine işaret eden Çevik, “Medeni Kanun’da mahfuz hisse diye bir madde vardır. Vasiyet yoluyla dokunulamayacak hisseler için getirilmiştir. Örneğin, bir baba vasiyet yoluyla tüm mallarını bir tek çocuğuna vasiyet edemez. Atatürk’ün mirası, kanunla bu yasağın dışında tutuldu. Benzer istisna CHP hisseleri için de Bankalar Kanunu’na konulabilirdi” dedi.
KİMSEYE ANLATAMAZSINIZ
Çevik, CHP hisselerinin Hazine’ye devrini düzenleyen bir yasayla sorunun çözülemeyeceğini, üstelik kanun yapılırken başka yanlışlıkların da yapılabileceğini söyledi. Bir çeşit banka devletleştirmesini çağrıştıran düzenlemenin uluslararası finans çevrelerinde yanlış anlaşılmalara da yol açabileceğini belirten Prof. Çevik, “Bir bankanın kanun çıkararak hisselerini Hazine’ye devredilmesini dünyaya anlatamazsınız. Devletçi davranışlar uluslararası alanda kabul görmez. Türkiye ekonomik istikrar peşindeyken İş Bankası bu kadar gündemde tutulmamalı” dedi.
ATATÜRK HİSSELERİ DE HALKA AÇILABİLİR
Prof. Dr. Kemal Çevik, İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine’ye devrini içeren kanun çıkarmak yerine, yapılması gerekeni şöyle anlattı:
“CHP hisseleri için kanun çıkarmaya gerek yok. Bu konuda BDDK yetkisini kullanıp devreye girebilir. BDDK banka yönetimine belli bir süre verip, ortaklık yapısını yasaya uygun hale getirmesini isteyebilir. O yapılmazsa BDDK’nın yetkileri var, yönetim kurulu pozisyonunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır diyerek yapılacak işlemi bankaya bildirir. İş Bankası’ndaki yüzde 28.09 oranındaki Atatürk hisselerinin devrinde en iyi yol, bu hisselerin İş Bankası Munzam Sandık Vakfı tarafından alınması olabilir. Vakıf yüzde 40.25 hisseyle en büyük patron durumunda. Bu hisseler bankaya devredilir, banka da Atatürk’ün vasiyetine uygun biçimde Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na gerekli kaynak aktarımlarını yapar. Böyle bir formülle hem kanuna engel ortadan kalkar, hem ülke olası bir bankacılık riski yaşamaz hem de CHP rahatsız olmaz.”
Prof. Çevik, İş Bankası hisselerinin yüzde 31.66’sının halka açık olduğuna da işaret ederken, Atatürk hisselerinin İş Bankası tarafından alınmasının ardından bu hisselerin halka da açılabileceğini ancak bu hisselerin spekülatif ataklara uğramaması için yasal bir önleme de ihtiyaç olacağını söyledi.