Bakanlık “Erişilebilir Türkiye” için harekete geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Ocak’ta düzenlenen engelli vatandaşların ve devlet korumasından yararlanmış gençlerin kamu kurumlarına yerleştirilmesi töreninde, erişilebilirlik standartlarının belirlenmesi ve tüm kurumların çalışmalarını buna göre yürütmesinin önemine işaret ederek, 2020’nin “Erişilebilirlik Yılı” olarak ilan edildiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, “Erişilebilirlik Yılı” kapsamında yürütülecek çalışmalar için kolları sıvadı.
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bakanlık olarak geniş kapsamlı bir kampanya başlatılması hedefleniyor. Eğitim kurumlarına ve kamu kurumlarına bilgilendirme yaparak da bu konuda hızlı yol almaları sağlanacak. Kılavuz kitapçıklar hazırlanarak dağıtılacak.” ifadelerini kullandı.
2019’daki 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ilki verilen Erişilebilirlik Ödüllerinin her yıl tekrar edilmesini sağlayacaklarını anlatan Selçuk, yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Şehirler akıllı ve yaş dostu hale getirilerek yaşlıların kentsel yaşam alanlarından güvenli ve yardımsız olarak faydalanması için gerekli ölçütler belirlenmesi ve erişilebilirlik denetleme sürecine bu ölçütlerin dahil edilmesi sağlanacak. Aynı zamanda belediyeler iş birliğinde, sonradan engelli hale gelen kişilerin konutlarında ihtiyaç duydukları erişilebilirlik düzenlemelerinin yapılmasına ilişkin model geliştirilecek. Ayrıca periyodik olarak kurumlarca yürütülen çalışmalar takip edilecek.”
– “HEDEFİMİZ ERİŞİLEBİLİR TÜRKİYE”
Engelli vatandaşların daha rahat bir yaşama kavuşması, yapılan hizmetlerde farkındalık oluşturulması ve belli standartların hayata geçirilmesini çok önemsediklerini vurgulayan Selçuk, “Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi akıllı şehirlerden bahsettiğimiz bir dönemde tüm şehirlerimizi engelli vatandaşlarımıza tamamen erişilebilir kılmak ve sosyal yaşama katılımlarını artırmak bu yıl en önemli önceliklerimizden biri olacak.” diye konuştu.
Bakan Selçuk, “2020 yılında yapacağımız çalışmalarla başta kamu kurumlarımız olmak üzere hayatın her alanını engellilerimize erişilebilir kılmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz erişilebilir Türkiye.” değerlendirmesinde bulundu.
– BAKAN SELÇUK’TAN “ERİŞİLEBİLİRLİK YILI” GENELGESİ
Öte yandan “Erişilebilirlik Yılı”na ilişkin farkındalık oluşturulması, ülke genelinde engelli ve yaşlı vatandaşların yaşamın her alanına rahatça erişebilmesinin sağlanması için Bakan Selçuk imzasıyla genelge yayımlandı.
Genelgede, erişilebilirliğin, engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere herkesin toplumsal yaşama eşit ve etkin olarak katılabilmesinin ön koşulu olduğu belirtilerek, “Hareket kısıtlılığı olanların evlerinden çıkabilmesi; kaldırımları, yaya geçitlerini, parkları, binaları ve toplu taşımayı kullanabilmesi; bilgi ve iletişim teknolojilerine ve hizmetlere erişebilmesi için, tüm bunların engelsiz yani erişilebilir olarak planlanması, tasarlanması ve düzenlenmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.
– EKSİKLİKLERİN TESPİTİ HALİNDE PARA CEZALARI SÖZ KONUSU
7 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’a işaret edilen genelgede, kanunda kamu kullanımına açık binalar, açık alanlar, ulaşım hizmetleri ve araçlarında erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik hükümlerin yer aldığı, erişilebilirlikle ilgili eksikliklerin tespiti halinde de idari para cezalarının uygulanmasının söz konusu olduğu anımsatıldı.
Genelgede, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Türk Standardları Enstitüsü ile binalar, açık alanlar, toplu taşıma sistemleri ve web sayfalarının erişilebilirliğiyle ilgili standartları da belirlediği, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğinde Planlı Alanlar İmar ile Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliklerinde erişilebilirlik standartlarına yönelik düzenlemeler yapıldığı kaydedildi.
– TÜM KURUM VE KURULUŞLARA “ERİŞİLEBİLİRLİK YILI” ÇAĞRISI
Bakan Selçuk, genelge ile Türkiye genelinde açık alanlardan binalara kadar her alanda erişilebilirlik düzenlemelerinin gerçekleştirilmesini, mevzuat kapsamında yürütülen iş ve işlemlerinin takibinin sağlanmasını istedi.
Selçuk, genelgede tüm kurum ve kuruluşların “Erişilebilirlik Yılı” ile ilgili duyuruyu yapmaları çağrısında bulundu.