ANKET: İş yerinde kahvaltı etmek yasaklanmalı mı?

Antalya Valisi Münir Karaloğlu mesai saatlerinde kahvaltı yapılmasını yasakladı. Karaloğlu hafta içinde yaptığı açıklamada “Kurumlarda kahvaltı yapılmasını bugünden sonra yasaklıyoruz. Bundan sonra herkes kahvaltısını evinde yapıp mesaiye gelecek. Mesai başladıktan sonra kurumun bahçesinde, sağında solunda, ofiste kahvaltı masaları kurulup, dakikalarca, saatlerce kahvaltı yapılmayacak” dedi. Karaoğlu ayrıca Valilik personeline sigara arasına ilişkin de düzenlemelerde bulunacağını söyledi.

7.5 SAAT ÇALIŞMAYA EN AZ 1 SAAT ARA

Peki ya çalışma hukukuna göre bir kişinin kahvaltı saati iş veren tarafından belirlenebilir mi? Hukuk buna ‘evet’ yanıtını veriyor. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 68. Maddesine göre çalışanın vereceği molalar ara tatili olarak tanımlanıyor. Ara tatili 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakikadan, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süreli işlerde otuz dakikadan, 7,5 saatten fazla süreli işlerde 1 saatten az olamıyor. Sabah kahvaltısı ara tatilinden sayılmıyor.

Vali Münir Karaloğlu masasında yemek yiyen kişilerin kendilerine bildirilmesi gerektiğini söylüyor ve bunun fotoğraflanarak kendisine ulaştırılmasını istiyor. Fakat bir kişiyi masasında kahvaltı ettiği için işten çıkarmak sadece fotoğrafla olmuyor konunun yazılı olarak belgelenmesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERAntalya Valisi'nden yeni karar: Fotoğrafını çekip bana yollayınAntalya Valisi’nden yeni karar: Fotoğrafını çekip bana yollayın

YAZILI OLARAK UYARI YAPILMALI

Avukat Miray Erakman çalışana yemek uyarısının yazılı olarak yapılması gerektiğini anlatıyor. Erakman, “Çalışan kişinin saat 9’da hazır bir şekilde işine başlamış olması gerekir. Eğer kişi mesai saatleri içerisinde (yemek molası hariç) işini gereği gibi yapmıyorsa işten çıkarılabilir. Ancak tazminat ödeyerek çıkarabilir. Ayrıca sözlü uyarı ve fotoğraf bir şey ifade etmez yazılı olarak savunma alınması gerekir” diyor.

Avukat Cenk Söbe ise Valilerin kamu kurumlarındaki çalışma koşullarını yönergeler ile belirleyebileceğini anlatıyor. Avukat Söbe, “Valinin yetkisi var. Kahvaltı öğle tatili sınırları içinde sayılmaz” ifadesini kullanıyor.

Peki ya siz konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Sabah işe gelen bir çalışanın iş yerinde kahvaltısını yapması yasaklanmalı mı?