Çin yönetiminde piyasaları ilgilendiren iki kritik değişiklik

ÇKP’nin beş yılda bir düzenlediği kongre sona erdi. Toplantıyla birlikte partinin kritik karar alma organlarına önemli atamalar gerçekleşti. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine yön veren iki kritik pozisyondaki değişiklikler ise büyük önem taşıyor.

SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ

Çin’in başkenti Pekin’de bir haftadır süren ÇKP kongresi sona erdi. Siyaset, ekonomi ve dış politika gibi en kritik konularda en önemli kararları alan Politbüro’da dikkat çekici değişiklikler göze çarptı. Reformcu ve liberal kanat karar organlarından tamamen tasfiye edilirken, yeni isimlerin istisnasız hepsi Şi’ye yakınlıklarıyla dikkat çekti.

Öte yandan dünyanın ikinci büyük ekonomisine yön veren iki pozisyonda yapılan değişiklik piyasaları yakından ilgilendiriyor. Zira, Başbakanlık ve icradan sorumlu yardımcılığına önümüzdeki aylarda getirilecek isimler belli oldu.

Müstakbel Başbakan Li Çiang

Şi’den sonra partinin iki numarası konumu Şanghay’daki kapanmayla bilinen Li Çiang getirildi.

Li’nin salgından ve yol açtığı ekonomik hasardan sorumlu tutulabileceği, bu yüzden başbakanlık şansının düşük olduğu tahmin ediliyordu.

Fakat, Çin lideri Şi Cinping kendisine sadakatiyle bilinen Li Çiang’ı merkezi hükümet tecrübesi olmamasına rağmen iki numaraya oturtmaktan çekinmedi. Parti içindeki kıdem sırası, Mart ayında görevden ayrılacak olan Başbakan Li Keçiang’ın yerine geçeceği anlamına geliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir