Bugün ekonomide ne oldu? (22.10.2018)

1) 118.3 MİLYAR LİRALIK BORÇLANMA YETKİSİ

Cumhurbaşkanlığı’nın ilk kez Meclis’e sunduğu 2019 yılı bütçe yasa tasarısıyla Hazine’nin borçlanma yetkileri artırıldı. Tasarıyla Hazine’ye, kamu bankalarıyla bazı kamu kurumlarına destek sağlaması için 28.5 milyar liralık iç borçlanma yapma yetkisi verildi. Geçmiş yıllarda bütçe harcamalarının yüzde 1’iyle sınırlandırılan bu yetki, Cumhurbaşkanlığı bütçesiyle ilk kez 3 kat artırılarak yüzde 3’e çıkarıldı. Bütçe tasarısıyla devlete, 90 milyar lirası bütçe açıklarının karşılanması için olmak üzere önümüzdeki yıl toplam 118.3 milyar liralık yeni borçlanma yapma yetkisi verildi.

İLGİLİ HABERAlbayrak'a 3 kat borçlanma yetkisiAlbayrak’a 3 kat borçlanma yetkisi

2) 178 ÜRÜN TOPLATILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu yıl 45 bin 102 ürünün denetime tabi tutulduğunu, bu ürünlerin 33 bin 217’sinin teknik mevzuata uygun olduğunu, yaklaşık yüzde 25’lik orana tekabül eden 12 bin ürünün ise teknik mevzuata uygun olmadığını tespit ettiklerini belirtti.

Varank, “178 ürün hakkında güvensizlik kararı vererek, bu ürünleri piyasadan topladık. En çok toplatılan ürünler şarj cihazları, kablo, ani su ısıtıcı, saç kurutma makinesi, elektrikli ocak gibi ürünler oldu.” dedi.

İLGİLİ HABER178 güvensiz ürün piyasadan toplatıldı178 güvensiz ürün piyasadan toplatıldı

3) ÜCRETSİZ KEK VE SERVİS KALKIYOR

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı yolcu taşımacılığı yapan bazı firmalar da ekonomik tedbir almaya başladı. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım bazı otobüs firmalarının ikram vermeyi durdurduğunu ve ilerleyen günlerde de şehir içi yolcu servislerinin kaldırılacağını, yerine ücretli servislerin geleceğini söyledi.

İLGİLİ HABEROtobüsçülerden ekonomik tedbirOtobüsçülerden ekonomik tedbir

4) DOLAR NE KADAR OLDU?

Türkiye-ABD ilişkilerinde ABD’li rahip Andrew Brunson’ın ülkesine dönmesi sonrası beklenen iyimserlik piyasalara yansımaya devam ederken bankacılar bu haftanın en önemli gündem maddesinin ise Merkez Bankası’nın faiz kararı olacağını söylediler.

Geçen hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL küresel risk iştahındaki azalışın yanı sıra ve petrol fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle Cuma günü negatif ayrışmayla değer kaybetmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir