500 bin dolarlık ‘saray saati’ görücüye çıktı
Kapılarını İstanbul Kongre Merkezi’nde açan ve 23 Şubat tarihine kadar devam edecek olan Sanat ve Antika Fuarı, plastik ve görsel sanatçıların yapıtlarının yanı sıra değerli antika eserleri ve mücevher dünyasının ürünlerini bir çatı altında topluyor ve ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor. Fuarda sergilen birçok değerli sanat eseri ve antika sergilenirken, 500 bin dolar değerinde satışı sunulan 2’nci Abdülhamit Han dönemine ait saray saati ve 1914 yılına ait Atatürk ıslak imzalı İstiklal Madalyası Beratı dikkatleri üzerine çekiyor.
“BENZERİ LONDRA’DA 900 BİN PAUNDUN ÜZERİNDE SATILDI”
Saray saati hakkında bilgi veren Antikacı Ercan Tepe, “Sanırım, bu tarz saatten dünyada birkaç tane yapılmış. Sanırım, bizim bugüne kadar gördüğümüz en büyük boy bu saat. Saat kaplumbağa bağasından yapılmış. Üzeri bronz ve altınlarla süslenmiş. İç kadran komple gümüş. Kadranın içerisinde mine ve sülüs yazı bulunmakta. 8 tane arma vardır. Saat 2’nci Abdülhamit Han döneminde eski Haliç’te yapılmıştır. Bunun benzeri ve bir ufak boyu Londra’da 900 bin paundun üzerinde satıldı. Bizde burada alıcısını bekliyoruz. Bu saat için 500 bin dolar istiyoruz. İçindeki yazı şöyle diyor: Saattin efhamı taattir. Saat encamı saadettir. En büyük saat Allah’a ibaret etmektir. Saatin sonu saadettir ve mutluluktur.” dedi.
“İSTİKLAL MADALYASI BERATI’NIN 15-20 BİN TL FİYATI VAR”
Antikacı Erkan Altun, fuarda satışa sunulan Atatürk ıslak imzalı İstiklal Madalyası Beratı için, “Ürün, İstiklal Madalyası Beratı olarak adı geçiyor. Üzerinde Atatürk’ün ıslak imzası var. 12.04.1914 tarihlidir. Müfettişi umumi emrindeki Şehit Yüzbaşı Urfalı Mehmet Sadullah Efendi’ye verilen bir berattır. Bunu satışa koyduk. Aşağı-yukarı 15-20 bin TL civarında fiyatı var. Gazi Mustafa Kemal imzalı İstiklal Madalyası Beratı’dır.” dedi.
Fuar kapsamında sergilenecek ürünlerin şöyle olduğu belirtildi:
– Osmanlı ve Eski Fransız Dönemi’ne ait mücevherler,
– Antika halılar ve kilimler,
– 19’uncu Yüzyıl’dan kalan Osmanlı Saray Saati,
– Çin hanedanına ait özel porselen eşyalar,
– Antika pırlanta elmaslar ve takılar,
– 1750-1930 yılları arasında saraylarda kullanılan seccadeler ve sürahiler,
– 1920-1940 yılları arasında İngiliz ve İsveç Kraliyet ailelerine üretilen fincanlar,
– Osmanlı madalya koleksiyonu, mekanik saat koleksiyonu gibi özel koleksiyonlar,
– 1830-1950 yıllarına ait Atatürk’ün ıslak imzalı berat,
– Antika parfüm şişeleri ve koleksiyonları,
– Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Nazan Pamuk, Kemal Ansoy, Süleyman Saim Tekcan, Resul Aytemur, Ahmet Merey, Mehmet Aksoy, Dilşad Akçayöz, Pablo Picasso, Henri Matisse, Juan Gris, Edgar Degas gibi yüzlerce yerli ve yabancı sanatçılara ve heykeltıraşlara ait eserler,
– İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi, Ender Güzey Müzesi, Merey Koleksiyonu, Dikici Koleksiyonu, Erol Makzume Koleksiyonu’ndan seçkiler,
– Oryantalist ressamlara ait İstanbul konulu tablolar,
– Orijinal antika Fransız mobilyalar,
– Osmanlı hat sanatları ve tuğralı gümüşler,
– Osmanlı Dönemi paşa kıyafetleri ve kılıçlar,
– Modern tasarım mobilyalar ve aydınlatmalar.