THY’den kâr rekoru

Son yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan Türk Hava Yolları (THY) 2018’i rekorlarla kapattı. Geliri bir önceki yıla göre yüzde 17 artan THY, 12.9 milyar dolar gelire ulaştı. Şirketin net faaliyet kârı da geçen yıla göre 2.5 kat artarak 753 milyon dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Hürriyet Gazetesi ekonomi müdürü Sefer Levent’in haberine göre; Dünyanın sayılı havayolları arasında yer alan Türk Hava Yolları (THY) 2018 yılını rekorlarla kapattı. Hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde arttırmayı başaran THY, 2018 yılının 4. çeyreğinde yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde etti. Bu başarılı performansı ile yıllık satış geliri de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 12.9 milyar dolara ulaştı. Artan talep ve birim gelirler ile birlikte, 2018 yılında hızla artan petrol fiyatlarına rağmen THY 2018 yılında 1 milyar 191 milyon dolar seviyesinde Esas Faaliyet Kârı gerçekleştirerek rekor kırdı. Şirketin net faaliyet kârı da geçen yıla göre 2.5 kat artarak 753 milyon dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

BÜYÜME PERFORMANSI

Dün ekonomi gazetecileri ile bir araya gelen Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı şirketin 20018 finansal sonuçlarını açıkladı. Hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde artırmayı başaran THY’nin kârlı büyüme performansına kesintisiz devam ettiğini söyleyen Aycı, “Ortaklığın nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar–EBITDAR) 2018 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 3.3 milyar dolar seviyesine, FAVKÖK marjı ise yüzde 26 seviyesinde gerçekleşti. THY bu sonuçlarla 2018 yılında yüksek kârlı havayolları arasındaki konumunu korudu” diye konuştu.

75 MİLYON YOLCU

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) tarafından yayınlanan istatistiklere göre 2018 yılında global havacılık sektöründe kapasitenin yüzde 6, talebin ise yüzde 6.5 oranında arttığına dikkat çeken Aycı, aynı dönemde 75 milyon yolcu taşıyan THY’nin yolcu sayısının yüzde 10, kapasitesinin (arz edilen koltuk kilometre) yüzde 5, talebin ise (ücretli yolcu kilometre) yüzde 9 arttığını açıkladı. Aycı 2018 yılında toplam yolcu doluluk oranının ise 2.8 puanlık artış ile yüzde 81.9’a ulaştığını belirtti.

TURKISH CARGO 124 ÜLKEDE

İlker Aycı’nın açıklamalarına göre taşıdığı kargo hacmi, yeni uçuş noktaları ve filosuna eklediği kargo uçakları ile dünyanın en hızlı gelişim gösteren hava kargo taşıyıcısı olan Turkish Cargo, dünyanın 124 ülkesinde hizmet sunuyor. Turkish Cargo 2018’de yüzde 25 artışla 1.4 milyon tonun üzerinde kargo taşıdı gelirlerini de yüzde 25 artırarak 1.6 milyar dolara ulaştırdı. Sektörde 8’inci büyük konumundaki şirketin önce ilk 5’e sonrasında da ilk 3’e girmesi hedefleniyor.

YENİ HAVALİMANINA 1100 YÖNLENDİRİCİ PERSONEL

2018 yılını rekorlarla kapatan THY bir taraftan da hummalı şekilde İstanbul Havalimanı’na taşınmaya hazırlanıyor. İstanbul Havalimanı’nın oldukça büyük olduğuna dikkat çeken Aycı, “Ben Atatürk Havalimanı’ndaki birimleri çok rahat geziyordum. Yeni havalimanın da birimleri ziyaret etmem bir günümü alıyor. Böyle büyük bir havalimanında yolcuların sıkıntı yaşamaması için sadece yönlendirme ve bilgi vermesi için 1100 kişiyi işe aldık. Özel kıyafetlerle yolcuların hizmetinde olacaklar. Şu anda İstanbul Havalimanı’nda saatte 2 uçuş var. Nisanda önce azalacak daha sonra artacak. Büyük gece geldiğinde saat 02:00 itibarıyla uçuşları ertesi gün saat 14:00’a kadar durduracağız. Bazı uçaklar Atatürk’ten İstanbul Havalimanı’na boş gidecek, bazıları zaten başka noktalardan oraya dolu gelecek. İlk üç ay sıkıntı yaşarız. 6 ayda her şey yerli yerine oturur. Dikkatimizi tamamen taşınmaya verdik. O yüzden İstanbul Havalimanı yatırımları, ortaklık falan bunları düşünerek dikkatimizi dağıtmak istemiyoruz” dedi.

Turkish Cargo’nun İstanbul Havalimanı’ndaki inşaat bitene kadar çift havalimanından hizmet vereceğini açıklayan Aycı, “2 milyon metrekarelik ilk fazın bitiminin ardından 2 fazda kargo terminali 4 milyon metrekareye ulaşacak ve dünyanın en büyük kargo terminali olacak. İstanbul Havalimanı’ndaki uydu ikram ünitesi bitti. Ana ikram ünitesi bir süre daha Atatürk Havalimanı’nda olacak. Yeni Lounge’ta Türk çayı ve kahvesi için özel köşe olacak. THY Türk çayını da dünyaya tanıtmayı hedefliyor. İstanbul Modern ile anlaşma yapıldı, yeni havalimanında sanat eserleri de sergilenecek. Haziran-temmuzda yeni üniforma dönüşümü tamamlanacak. Binlerce eski üniformalarla ilgili bir geri dönüşüm projesi planlanıyor. İnternet hızımız bir önceki yıla göre yüzde 30-40 bandında daha hızlı hale geldi. 104 dar gövdeli uçağımız daha internete kavuşacak” diye konuştu.

RAKAMLARLA THY

İştirakleri ile birlikte 60 bin kişinin üzerinde istihdam sağlıyor.

124 ülkede, 49’u yurtiçi, 257’si yurtdışı olmak üzere toplam 306 noktaya uçuyor.
2018 yılsonu itibariyle 218’i dar gövde, 92’si geniş gövde ve 22’si kargo uçağı olmak üzere toplam 332 uçağı var.
2023 yılında 476 uçaklık bir büyüklüğe ulaşacak.
2018’de 9 yeni yurtdışı hattı açtı, 2019’da 10 yeni hat planlıyor.
2018’de 693 film, 1618 TV programı, 912 albüm ve 55 sesli kitap Planet eğlence sisteminde yer aldı.
2018 yılında 580 bin yolcu internet hizmeti kullandı..
Uçak başı aylık tüketim veri paylaşımı ortalama 100 GB’tan 150 GB seviyelerine geldi.
1.7 ton cam, 851 kg plastik ve 47 ton kağıt atık geri kazanıma gönderildi.

İNOVASYON ÇALIŞMALARI 2019’DA DA SÜRECEK

TÜRK Hava Yolları ayrıca inovasyon alanında da birçok çalışmayı hayata geçiriyor. Bu çalışmalardan öne çıkanlar ise şöyle:

Kargo palet ve palet ağlarının millileştirilmesine ilişkin çalışmalar yapıldı.
Müşterilere yönelik olarak ‘inovasyon uçuyoruz’ adı altında daha önce gerçekleştirilen yenilikçi fikir yarışması, 2019 yılı içerisinde İstanbul Havalimanı teması ile tekrarlanacak.
Araştırma geliştirmeye olan teşvikini arttırılması amacıyla bünyemizde kurulacak Patent Üst Kurulu çalışmalarını başlattı.
Türk Hava Yolları ile dünyanın en geniş melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum arasında iş ortaklığı çalışmalarını başlattık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir