“Altın fiyatları için teknik güçlenmeye ihtiyaç var”

Gram altın fiyatı, şu dakikalarda 509 lira seviyesinde hareket ederken; ons altın fiyatı ise aynı dakikalarda 1757 dolar seviyesinde bulunuyor. Tera Yatırım Başekonomisti Erkan, “Biraz daha teknik güçlenmeye ihtiyaç var, ancak bu hareket 10 yıllıklar yüzde 1,70 eşiğine hareket eğilimini sürdürürken zorlanabilir” şeklinde değerlendirdi.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 507 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 510 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı, yeni güne yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 512,29 lira seviyesini, en düşük ise 506,34 lira seviyesini gördü.

Gram altın, ons altın fiyatında ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, saat 11.49 itibarıyla yüzde 0.38 oranında yükselişle 509,38 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 827 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 402 liradan işlem görüyor.

Ons altın bugün içerisinde en yüksek 1762 dolar seviyesini; en düşük ise 1750 dolar seviyesini gördü. Ons altın, şu dakikalarda ise yüzde 0.21 oranında yükselişle 1757 dolardan işlem gördü.

ALTINDA BİRAZ DAHA TEKNİK GÜÇLENMEYE İHTİYAÇ VAR 
Enver Erkan – Tera Yatırım Başekonomisti

Yatırımcılar, ekonomik toparlanmayı rayından çıkarmakla tehdit eden enerji ve metal fiyatlarındaki artışın körüklediği enflasyon endişelerini tartarken aynı anda da tapering (varlık alımı azaltımı) olgusunu değerlendiriyorlar. Dolayısıyla, kaygan olan risk iştahı zemini altın açısından tek başına yeterli değil, artmakta olan ABD 10 yıllıklarının baskılayıcı etkisini göz önüne almak gerekiyor. Birincil verileri izlemeye devam edeceğiz, dolayısıyla sadece risk iştahının değil aynı zamanda makroekonominin de belirleyici olduğunu söylemek gerek. Gümüş de değerli metal grubunda görece zayıf kalmaya devam ediyor ve altın hareketi için yeterli bir momentum henüz sunamadı. Biraz daha teknik güçlenmeye ihtiyaç var, ancak bu hareket 10 yıllıklar yüzde 1,70 eşiğine hareket eğilimini sürdürürken zorlanabilir.

Haftanın özelinde öne çıkan gelişmeler ABD TÜFE verileri ve Fed tutanakları.. Tüketici fiyat endeksi verilerinin geçen ay fiyat baskılarının yüksek kaldığını göstermesi beklenebilir. Fed’in eylül toplantısının tutanakları da, varlık alımlarında yakın bir ölçeklendirmeye işaret ediyor olsa da, en son zayıf işgücü verileri, daralmanın ne zaman başlayabileceğini karmaşıklaştırabilir. Fed’in önceliklendirmesini enflasyona uyumlu finansal koşullar sağlamak şeklinde yapmasını bekliyoruz. Bu nedenle Kasım FOMC toplantısında tapering açıklanmasına dair, pürüzlü ekonomik verilere rağmen, bir geri adım olmayacağını düşünüyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir